Sporttema.se använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start | Om Sporttema | Magasinet | Träningstips | Varför yoga - del två

Varför yoga - del två

Stående framåtfällning, Uttanasana, med hjälp av yogablock. Yogablock är otroligt effektiva. De hjälper dig att fördjupa dig i vissa övningar och som avlastare i andra. Ett väldigt enkelt men otroligt effektivt hjälpmedel.
 

Stående framåtfällning, Uttanasana: 

 

Uttasana är en stående framåtfällning som sträcker ut ryggen och baksidan av benen. Många drar idag på sig spänningar i axlar, rygg, nacke och ryggslut. 

 

Börja i bergspositionen. Böj på knäna, andas ut och fäll överkroppen kontrollerat fram över benen med rak rygg. Fällningen sker i höften med ryggraden rak. Det känns verkligen som om man får in luft mellan ryggkotorna.

 

Det här är en ställning inom yogan som man gör ofta och den ingår i solhälsningen. Förutom att den rent muskelärt sträcker i vader, baksida lår och sätesmuskeln så sänker den blodtrycket och eftersom vi pressar ihop magen och inälvorna så påverkas matsmältningen positivt.

 

För att underlätta positionen, stå lite bredare med fötterna och böj i knän. Tänk dig att du vill lägga magen mot låren och få vila ryggen när du hänger ner mot golvet. Dra in hakan mot bröstet och sträck ut nacken, huvudet är fritt att röra sig och kroppen känns tung och stabil. Vill du inte ha armarna ner mot golvet så håll om dina egna armbågar och låt armarna fungera som en tyngd för att hänga ytterligare ner mot golvet. Tänk på att det ska inte göra ont i ryggen, de ska sträcka men du måste vara uppmärksam på hur det känns. 

 

Halv stående framåtfällning, Arhda uttanasana: Från uttanasana, andas in och lyft bröstet framåt, fortfarande med lång och rak rygg.

 

Om du vill använda block så hjälper de dina armar en möjlighet att "bli längre", eller låter golvet komma närmare dig. Perfekt för att kunna bibehålla en lång, naturlig ryggrad.

 

Flytta vid behov blocken längre fram för att kunna ha dem under axlarna. Blicken ner för lång nacke. 

 

Placera händerna på blocken rakt under axlarna.

 

Länk till Yogablock