Sporttema.se använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start | Om Sporttema | Magasinet | Träningstips | NYHET! Vibro 1 Vibrationsplatta DEMO

NYHET! Vibro 1 Vibrationsplatta DEMO

Vibro 1 är en vibrationsplatta som har det mesta, bland annat 20 olika träningshastigheter och 3 färdiga träningsprogram
 

Vibro 1 vibrationsplatta DEMO är liten och smidig och passar bra för användning hemma.

 

Man kan ju undra vad en vibrationsplatta ska vara bra för. Men vibrationsträning har faktiskt en lång historia som började på 1960-talet i Ryssland där man det ansågs att just vibrationsträning gav ett försprång för elitidrottare och där kosmonauter vibrationstränade för att återfå den benmassa som förlorats vid rymdfärder p ga tyngdlöshet.

 

National Aeronautics and Space Administrations astronauter använder vibrationsträning i samma syfte.

 

På 1990-talet konstruerades den första kommersiella vibrationsplattan av Professor C Bosco och forskning kring effekterna av vibrationsträning initierades.

 

Inom idrottsvärlden anses vibrationsträning förebygga skador och bidra till läkning av skador genom ökad blodcirkulation vilken underlättar syretillförseln till inflammerade områden. Vibrationsträning påverkar det neuromuskulära systemet mekaniskt genom att en snabb längdförändring i muskel-/senkomplexet åstadkoms.

 

Denna längdförändring registreras av sensorer som modulerar muskelstyvheten via muskelreflexer i syfte att dämpa vibrationsvågorna. Vibrationsstimulering är alltså i huvudsak relaterat till reflex- aktivering av alfa-motorneuron. En ökad EMG-aktivitet är observerad under vibrationsträning. Aktiviteten är större än den vid enbart volontär muskelkontraktion.

 

Det lymfatiska flödet anses också bli påverkat vid vibrationsträning och motverka vätskeansamling förorsakad av vävnadsskada. Dessutom har ökad energiförbrukning och hormonella förändringar rapporterats vid vibrationsträning.

 

Källa: EFFEKTER AV VIBRATIONSTRÄNING

En systematisk kunskapssammanställning av randomiserade, kontrollerade studier

Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi i Örebro (CAMTÖ)

Lohse G och Nilsagård Y  

 

Läs mer om Vibro 1 Vibrationsplatta DEMO här