Sporttema.se använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start | Om Sporttema | Magasinet | Träningstips | Balansträning, en viktig del i din träning

Balansträning, en viktig del i din träning

Man kan ju tycka att det är rätt mesigt att stå på en balanskudde/balansplatta när det är styrka man vill bygga. Men för att bli stark behöver du din balans.
 

Du måste inte klara av att stå på ett ben i timmar för att träna balansen. Det finns bra redskap och övningar som gör att du tränar upp din balans.

 

Balansen är ju viktig för att du ska kunna tillgodogöra din träning av resten av kroppen på ett bra sätt. Tränar du upp din balans så stärker du hela kroppen och blir stark i leder och ligament så din kropp klarar tyngre belastningar.

 

Det är ju väl känt att balansen blir sämre i takt med att man blir äldre, vilket inte innebär att du som är yngre ska hoppa över att träna balansen. Träning är som bekant en färskvara så glöm inte bort att träna även balansen.

 

Bra produkter att använda sig av är balanskuddar eller balansplattor:

Länk till bra produkter.

 

Här kommer tips på några enkla övningar:

 

 

  1. Stå på ett ben: Stå på ett ben mitt på balanskudden/plattan. Spänn kärnmuskulaturen och sträck på dig och låt armarna gå upp över huvudet. Prova med att blunda med ett öga.

  2. Knäböj: Ställ dig höftbrett med båda fötterna på balansplattan/bollen, ha händerna framför dig under hela övningen. Böj sakta på knäna ner till huksittande. Håll ryggen rak. Se upp så du inte har knäna framför tårna. Sänk dig ner till höfterna är i samma höjd som knäna, res dig sedan sakta upp igen. Håll andan på väg ner och andas på väg upp.

  3. Knäböj på en fot: Ställ dig på kudden/plattan på en fot. Använd händerna för att hålla balansen. Böj knäet, luta överkroppen framåt och sänk dig långsamt neråt tills höften är i samm höjd som knäet. Res dig sakta upp igen.
     
  4. Statisk sit up: Sätt dig på kudden/plattan. Håll händerna utmed kroppen, luta överkroppen bakåt och jobba hela tiden med magmusklerna. Får att ytterligare öka belastningen kan du sträcka ut benen.
     
  5. Sidohävning: Sätt dig med höften på kudden/plattan, stöd dig med armarna för att hålla balansen. Lyft benen så högt du kan för att träna magens sidomuskler. 
Lycka till!